På internet kan som bekant alla hitta något om just det som de är intresserade av, och mat verkar intressera många, att döma av den stora mängden matbloggar som finns. Några av dessa matbloggar sticker ut lite extra, vilket har gjort att människorna bakom bloggarna blivit kända.

En av de mest namnkunniga i matbloggssfären är Kinna Jonsson. Jonsson driver bloggen ”Mormors mat”, där hon blandar traditionella rätter hon känner igen från sin egen mormors matlagning med nya mattrender. Kinna är inte bara inblandad i matvärlden via sin blogg, utan har många bollar i luften. Bland annat har hon gett ut en kokbok, I mormors skafferi. Hon började blogga år 2005, och när hon gjorde det hade hon gedigen erfarenhet av matlagning i form av restaurangskola, en egen cateringfirma och ett jobb på familjens egen gårdsrestaurang. Utgångspunkten när hon startade bloggen var hennes mormors handskrivna vaxduksböcker. Efter flera framgångsrika år som bloggare har hon kunnat kombinera sina intressen för mat och sociala medier, och driver nu det egna företaget Fiduser Communication, där hon agerar konsult inom sociala medier. Hon är även involverad på flera sätt i det prestigefulla Matbloggspriset, bland annat genom att vara ansvarig för marknadsföring och PR, och genom att sitta med i juryn och arbetsgruppen.tomato-mozzarella-653838_640

Ett annat stort namn i matbloggsvärlden är Ilva Beretta. Även hon sitter numera med i juryn för Matbloggspriset, som hon själv vann i kategorin Folkets val år 2005. Hon började sin matkarriär som professionell matfotograf, och började så småningom blogga. Hennes blogg hette då ”Aglio e Olio – en utflykt i det italienska köket”, där Ilva bloggade om maten hon upplevde i Toscana, där hon bodde med sin familj. Senare började hon istället blogga på engelska på bloggen ”Lucullian Delights”, och med den bloggen har hon nått en stor skara internationella läsare, och skapat sig ett ansevärt rykte. Bland annat har hon varit med på tidningen The Times lista över världens 50 bästa matbloggar, och varit finalist i den mycket prestigefulla tävlingen Food Blog Awards, som anordnas av det amerikanska matmagasinet Saveurs.

Om du själv vill satsa på att skapa en karriär utifrån din blogg, men behöver hjälp med det tekniska bakom att driva bloggen, kan du kontakta Internetvikings.com.

Taggar