Hästbloggar är idag populära att driva. Det handlar ofta om yngre ryttare som har en eller flera hästar. En del bloggar handlar även om personer som har hästar som intresse, men inte har någon egen häst. Det gemensamma är att bloggarna handlar om just hästar till stor del. Bloggarna är ofta personliga och har flitiga läsare som återkommer dagligen, de flesta ganska unga och med ett stort intresse för hästar.

Största hästbloggarna med framgångsrika ryttare

De stora hästbloggarna som finns i Sverige drivs av ryttare som är framgångsrika i den gren de tävlar. Hoppning är den största grenen och näst efter den kommer dressyr. Fälttävlan är den gren som kommer efter de två och tillsammans är det de tre grenarna av ridsport som ingår i OS. De bloggar som är kända och har många läsare brukar drivas av yngre ryttare. Flera är med i landslagen och har bra resultat både nationellt och internationellt. De här ryttarna blir snabbt idoler för yngre som rider på ridskola samtidigt som de brukar vara duktiga på att inspirera de äldre läsarna. Detta är något som de flesta av de större hästbloggarna har gemensamt. Inspirationen kommer ofta genom att de delar med sig av träningstips eller andra saker när det kommer till hästhållningen. Hästföretag har blivit väldigt bra på att sponsra de här ryttarna och det finns allt från foderföretag till klädmärken som sponsrar bloggarna.

När hästar till en mer känd hästbloggare läggs ut till försäljning brukar det bli stort i RidsportSverige. Den här hästen har genom sin ägare kommit att bli en riktig kändis och den nya ägaren brukar få en bit kändisskap med på köpet.

Vad kännetecknar en hästblogg

En hästblogg är precis vad den låter som, en blogg om hästar. Hästsporten skiljer sig väldigt mot många andra bloggar då den inte bara är en sport utan även en hobby där det stora nöjet är djuret och inte att någon av sporterna som utövas med hästarna är det gemensamma. Självklart kan det finnas bloggar om till exempel fotboll, men oftast handlar det om personer som skriver om fotboll eller som utövar idrotten. Det är sällan någon som bara tränar för att den gillar fotboll utan att ha minsta tävlingsintresse driver en blogg.

I varje blogg finns ofta både en ryttare och minst en häst att följa. Bloggarna brukar kunna innehålla allt från att bloggaren har varit på besök hos Distriktstandvården till att häst och ryttare har varit på en tävling eller annat event.

Intresset för hästar i Sverige är otroligt stort och det gör därför att utbudet av hästbloggar är stort. Läsare finns det gott om och bloggarna skiljer sig ofta åt om det är en ung eller en äldre som skriver. En kategori som brukar finnas med i de flesta bloggar är utrustningen. Det kostar otroligt mycket att ha häst och det finns de som skriver mycket om det som finnas att köpa till både häst och ryttare. Få av de yngre har råd att köpa nya saker om inte föräldrarna går in och sponsrar, men det gör bara intresset för utrustningen större.