Bokhora är Sveriges kanske mest kända bokblogg. Den startade år 2006, ursprungligen bara som en plats för fem bokälskande vänner att diskutera allt kring böcker. Med tiden växte dock läsekretsen av deras inlägg, och den interna diskussionen övergick till att bli en i rampljuset. I och med det har också bloggens namn blivit föremål för debatt, både på grund av dess tabubelagda efterled och på grund av att det redan tidigare fanns en engelskspråkig blogg med namnet ”Bookslut”. Skribenterna bakom Bokhora kommenterar detta med att ”inga tankar, vare sig bak- eller fram, fanns med namnet”. De menar istället att det kom till efter en kväll de fem grundarna tillbringade tillsammans, med alldeles för mycket vin.800px-Johanna_Ögren

De som ursprungligen startade Bokhora, och alltså ligger bakom det ökända namnet, var Carolina Angbjär, Jessica Björkäng, Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck och Johanna Ögren. Alla dessa fem kvinnor drev sedan tidigare privata bloggar, och det var via dessa som de så småningom träffades; de kände med andra ord inte varandra innan de startade Bokhora tillsammans. Av dessa fem ursprungliga bokhoror är de tre Johannorna fortfarande aktiva på bloggen, medan Carolina Angbjär och Jessica Björkäng har bytts ut mot Peppe Öhman och Marcus Stenberg. Stenberg, som började skriva för bloggen under vintern 2014-2015, var den förste mannen att skriva för bloggen.

Enligt bokhororna själva finns det inget inom litteratur som är för högt eller lågt för att de ska skriva om det på sin blogg. Detta verkar skribenterna också följa i praktiken, då de recenserar allt ifrån chick lit till deckare till lyrik. De tar upp både nypublicerade böcker och äldre litteratur, och blandar skönlitterärt med facklitterärt, till exempel biografier och kokböcker. Många tillskriver bloggens framgång till just det faktum att bokhororna inte begränsar sig till så kallad finkultur, den som det skrivs om i dagstidningarnas kultursidor, utan håller sig jordnära och folklig, och blandar fin- och fulkultur.

Om du driver en egen bokblogg, och skulle vilja marknadsföra dig lite i hopp om att få fler läsare, kan en bra idé vara att trycka upp t-shirts med bloggens namn på, som du och dina vänner kan bära. Du kan enkelt beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com.

Taggar