När man uttrycker åsikter offentligt på det sätt som bloggare gör är det oundvikligt att det väcker reaktioner. Vissa händelser i bloggvärlden har väckt mer reaktioner än andra, ibland så starka att händelserna kan kallas skandaler.

För ett par år sedan bloggade Katrin Zytomierska på portalen Finest.se, och hade gjort det sedan 4,5 år tillbaka. Men när Zytomierska uttryckte sig kritiskt om en reklamkampanj från gymkedjan Sats blev de kritiska motreaktionerna så många och så starka att Finest sade upp samarbetet med henne.

De starka reaktionerna berodde delvis på att Zytomierska kritiserade utseendet på en av modellerna som poserade i kampanjen. Hon hade bland flera andra valts ut för att visa mångfalden bland de Bloggskandalersom tränar på Sats. Men Zytomierska menade i sitt blogginlägg att det var ”pinsamt att marknadsföra det här resultatet på en tjej som tränat i 13 år”, och frågade sig ”Varför slutar man att träna och äta rätt bara för att man ser ut som en människa och inte som en best? Varför kör man inte på och bantar ner sig till att väga 55 kilo och vara snygg när man ändå insett vikten av att se ut som folk?” Hon fortsätter med att fråga, syftandes på kvinnan i reklamen, ”Vem fan i helvete vill identifiera sig med det här? Vill någon se ut så här?”

En av de som reagerat på inlägget är en annan bloggare, Blondinbella. Hon säger i en kommentar om Zytomierskas hån att ”det är coolt av Sats att använda sig av normala människor som är inspirerande istället för retuscherade”. Läs mer om händelsen på svd.se

Men Blondinbella har själv varit utsatt för sin beskärda del av kritik. I ett inlägg på sin blogg bemöter hon kritik som uppkommit efter att hon i en av sina böcker skrivit som sin son Gillis ”blivande flickvän”. Kritiken bestod framförallt i att hon inte övervägde möjligheten att Gillis kunde ha en pojkvän i framtiden. Blondinbella mötte kritiken med att skriva: ”Såklart spelar det ingen roll vilket kön Gillis kommer att älska. Däremot är sannolikheten att han blir hetero och därför ser jag inget problem med att prata om ’framtida flickvän’.” Senare i inlägget kritiserar hon bland annat feminister, vilket gjorde att svarsinlägget i sig mötte mycket kritik. Se inlägget på blondinbella.se

Vissa bloggare provocerar medvetet för att väcka uppmärksamhet, andra gör det utan att försöka. Oavsett vilket kommer människors åsikter, kanske framförallt i bloggvärlden, att fortsätta skapa skandaler.

Taggar